Oprecht gebed

Psalm 43

3 Zend Uw licht en Uw waarheid;
laten die mij leiden,
mij brengen tot Uw heilige berg
en tot Uw woningen,
(Psalm 43:3)

Bidden is veel meer dan je ogen dicht doen en een gebed uitspreken. Omdat het ons vanaf onze geboorte met de paplepel ingegoten is, zien wij bidden als een ritueel voor het eten en tijdens de kerkdienst. Bidden is een soort onderdeel van het leven geworden dat het ontwenningsverschijnselen zou opleveren als we er mee zouden stoppen. En hoe mooi dat ook klinkt, toch is de kans groot dat er maar weinig kracht in ons gebed zit.

Maar God hoort toch? Natuurlijk hoort God, Hij weet zelfs al wat we nodig hebben voordat we bidden. We bidden niet om God te laten weten wat we nodig hebben, we bidden niet om onze dienst meer geestelijk te maken. Bidden is niet het geestelijke sausje dat ons geloof afmaakt. Bidden is een worstelen met het leven dat we zien en het leven dat we in God kunnen hebben. Het is een worsteling tussen onze werkelijkheid en de geestelijke werkelijkheid.

Bidden is een verlangen naar het licht en de waarheid die in God is. En vele christenen zullen dat beamen totdat we er op gewezen worden dat het licht en die waarheid in contrast staat met onze werkelijkheid. Want als dat licht en die waarheid werkelijk in ons leven zou komen dan zal ons leven radicaal veranderen. Dan is het niet meer het leven waar zo veilig zijn en bidden voor de maaltijd. Maar dan is het al het andere in ons leven dat niet klopt met de geestelijke werkelijkheid.

Gebed maakt van ons geen geestelijke mensen. Echt gebed veranderd ons leven zodat ons leven er op gericht is om die waarheid en het licht te ontvangen. God weet alles al, Hij weet al wat wij bidden voordat we het gezegd hebben. Gebed is ons voor Gods troon zetten en laten zien dat het verlangen leeft. God ik wil van U ontvangen, in U wil ik leven. Uit U en U alleen wil ik de waarheid ontvangen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.