Ben ik even goed bezig

Psalm 18

21 De HEERE vergold mij naar mijn gerechtigheid;
Hij gaf mij loon naar de reinheid van mijn handen.
22 Want ik heb mij aan de wegen van de HEERE gehouden,
ik ben van mijn God niet goddeloos afgeweken.
23 Want al Zijn bepalingen hield ik voor ogen,
Zijn verordeningen deed ik niet van mij weg,
24 maar ik was oprecht voor Hem,
ik was op mijn hoede voor mijn ongerechtigheid.
25 Daarom gaf de HEERE mij naar mijn gerechtigheid,
naar de reinheid van mijn handen vóór Zijn ogen.
(Psalm 18:21-25)

Dit soort praat zouden we vloeken in de kerk noemen. Hoe kun je nu zo de loftrompet over jezelf opsteken? We zijn toch geen lieverds, we zijn al zondig vanaf onze geboorte. En aan die gedachte houden we ons vast. Vooral met de gedachte aan Gods genade in ons achterhoofd kunnen we dit maar niet loslaten. Wij blijven in en in slecht en hebben daarom het kruis van Jezus nodig.

Natuurlijk klopt dit maar de vraag die we onszelf moeten stellen is waarom we hier zo sterk aan vasthouden? Want niet elke motivatie is de juiste? Veel christenen krijgen door deze overtuiging een veilig gevoel alsof alles in kannen en kruiken is voor de toekomst. Het bloed van Jezus werkt reinigend voor de zonden uit het verleden en de toekomst.

En dat is de verkeerde overtuiging, dat is niet waarom Jezus stierf aan het kruis. Hij is niet gekomen om ons een schoon geweten te geven, Hij is gekomen om ons te bevrijden van de zonden. En wat hebben we daar voor nodig? Een verlangen om bevrijd te zijn van zonden. Wanneer David deze woorden spreekt, komt dat voort uit dit verlangen.

Want dat is altijd hetzelfde geweest, voor het kruis en na het kruis. Mozes, David, Samuel en alle andere profeten, het draait altijd om het verlangen om naar Gods wil te wandelen. Het nieuwe testament staat er vol van, een leven waarin we rechtvaardig wandelen. En als David God laat weten dat hij er alles aan heeft gedaan, dan weet hij dat God dat ziet, dan weet hij dat God dat beantwoordt.

David hield de bepalingen van God voor ogen, hij deed ze niet weg, hij nam ze serieus. En dat is wat belangrijk is in het leven. Wij hebben de genade van God misbruikt door juist dat te doen wat God niet wil. Dat we op onze lauweren gaan zitten en ons geen zorgen maken over een rechtvaardig leven. We moeten juist door het kruis blijven verlangen om zoals David voor God te kunnen komen. Niet omdat het eigen rechtvaardigheid is, maar omdat het God is die ons verlangen naar heiligheid zal beantwoorden.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.