Onbekende God

Handelingen 17

22 En Paulus, die midden op de Areopagus stond, zei: Mannen van Athene! Ik merk dat u in alle opzichten zeer godsdienstig bent. 23 Want toen ik de stad doorging en uw heiligdommen bekeek, trof ik ook een altaar aan waarop het opschrift stond: AAN EEN ONBEKENDE GOD. Deze dan, Die u dient zonder dat u Hem kent, verkondig ik u. 24 De God Die de wereld gemaakt heeft en alles wat daarin is, Deze, Die een Heere van de hemel en van de aarde is, woont niet in tempels die met handen gemaakt zijn. (Handelingen 17:22-24)

Een onbekende god? Waar halen deze mensen dat vandaan? Het lijkt wel of deze mensen meer vrees hebben voor God dan vele christenen. De angst dat ze een god vergeten beweegt hen er toe om zelfs een plek voor een onbekende god te maken. En daar kunnen we wat van leren.

Paulus komt niet voor niets tot de conclusie dat ze zeer godsdienstig zijn en dat zijn juist de mensen die hele goede christenen worden. We zien het hier in India, een hindu die heel religieus is en dan christen wordt is vaak radicaler dan een simpele hindu die het niet erg vindt om te veranderen van religie. Als de mensen als serieus met hun religie bezig zijn betekent het dat ze een god serieus nemen. Ze zijn al bezig met dat wat ze niet kunnen zien en toch geloven.

En Paulus maakt daar mooi gebruik van door de mensen er op te wijzen dat hij die onbekende God kent. Het is een gewaagde uitspraak want daarmee wil hij ook aangeven dat er echt niets anders is. De God van hemel en aarde wil hij aan deze mensen bekend maken. En dat moet deze mensen wel prikkelen, want als ze al zo serieus zijn dan kunnen zo’n uitspraak niet naast zich neerleggen.

En de preek die Paulus hier dan geeft is ook voor deze mensen bedoeld. Maar ook wij moeten weten dat we de God van hemel en aarde dienen. Niet alleen met ons verstand, maar in alles dat we doen. Want dat is wat het betekend om God te vrezen. Wij dienen werkelijk een God die niet te vergelijken is met een andere manier van religie, wij dienen de God die niet past in tempels door mensenhanden gemaakt.

Dit is de God die wij verkondigen, Hij is de God van wie de hele wereld te weten moet komen Wie Hij is. En elk moment die wij kunnen gebruiken moeten we Hem verkondigen. We hebben het niet over een theologie, we hebben het over de Schepper van hemel en aarde die niet afgebeeld kan worden met een beeld, maar die in ons wil komen wonen.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.