Handelingen gaat door

Handelingen 1

1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theofilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen, 2 tot op de dag waarop Hij opgenomen is, nadat Hij door de Heilige Geest aan de apostelen, die Hij uitgekozen had, opdrachten had gegeven. 3 Hij heeft Zichzelf, nadat Hij geleden had, ook levend aan hen vertoond, met veel onmiskenbare bewijzen, veertig dagen lang, waarbij Hij door hen gezien werd en over de dingen sprak die het Koninkrijk van God betreffen. (Handelingen 1:1-3)

Ook Lukas kan niet stoppen met schrijven. Ook voor hem gaat het door en stopt het niet bij de hemelvaart van Jezus. En zo moeten we dit bijbelboek ook lezen, God gaat door met Zijn plannen. Het is nu geen tijd om achterover te leunen in onze gemakkelijke christelijke fauteuil. Nu is het onze tijd, nu is het onze verantwoordelijkheid om wat te gaan doen met de gaven die God ons gegeven heeft. En zo is Jezus vertrokken, zo heeft Hij de discipelen achtergelaten.

Lukas wil het evangelie dat hij heeft geschreven en dit nieuwe boek als één geheel zien. Daar waar het evangelieboek was gestopt, gaat hij nu verder. Hij introduceert dit boek dan ook met wat hij al beschreven had in het evangelie. Hoe Jezus begonnen was met Zijn werk en hoe Hij de discipelen daarna achterliet.

Bij ons gebruiken we de hemelvaart vaak voor een extra vakantie omdat het zo lekker uitkomt. Maar eigenlijk is dit moment een radicaal moment, Jezus geeft het stokje over aan de discipelen en dus aan ons. Hij geeft de opdracht om door te gaan en Hij zal Zijn werk voortzetten aan de rechterhand van God.

Veertig dagen lang had Jezus Zich nog geopenbaard aan Zijn volgelingen. Veertig dagen lang moesten ze wennen aan het nieuwe seizoen en moest het doordringen dat het Koninkrijk van God doorgaat maar op Zijn manier. We kunnen ons afvragen waarom Jezus Zich niet aan iedereen heeft laten zien. Maar dit is de reden, Jezus’ taak was nu niet om Zichzelf verder te openbaren, Jezus’ taak was nu om het stokje door te geven om de openbaring van God aan de wereld kracht bij te zetten.

En dat stokje moeten wij ook aannemen in ons leven. Wij moeten ook weten dat wij de Heilige Geest hebben ontvangen om verder te gaan waar zij die ons Zijn voorgegaan zijn gebleven. Een emmer die vol is vullen we niet met nog meer water, zo moeten wij het levende water dat wij hebben ontvangen ook weggeven zodat we weer gevuld kunnen worden. Handelingen is het boek dat laat zien dat Gods plan niet klaar is, maar doorgaat.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.