Begrijpen

Lukas 24

28 En zij kwamen dicht bij het dorp waar ze naartoe gingen en Hij deed alsof Hij verder zou gaan. 29 En zij drongen er bij Hem op aan en zeiden: Blijf bij ons, want het is tegen de avond en de dag is gedaald. En Hij ging naar binnen om bij hen te blijven. 30 En het gebeurde, toen Hij met hen aan tafel aanlag, dat Hij het brood nam en het zegende. En toen Hij het gebroken had, gaf Hij het aan hen. 31 En hun ogen werden geopend, en zij herkenden Hem, maar Hij verdween uit hun gezicht. (Lukas 24:28-31)

Zo gauw de ogen van de twee mannen open waren was Jezus verdwenen. Waarom zou Jezus dat doen? Kan Hij niet even wat langer blijven dat ze wat langer van dit moment kunnen genieten? Want dan is er tenminste nog even de tijd om Jezus te bedanken, om Hem alle eer te geven voor dit grote werk.

Het is duidelijk dat dit niet belangrijk is voor Jezus, anders had Hij echt wel langer daar gebleven. Voor Jezus is ons geloof belangrijk. Hij wil werken aan ons vertrouwen op de Vader en Zijn werk in ons leven. En de hele weg heeft Hij daar aan gewerkt zodat ze diep doordrongen raakten van deze heilige waarheid.

Soms zijn er mensen die God er van betichten dat Hij een egoïstische God is die alleen maar zit te wachten op aanbidding. Daarbij komt nog het beeld dat als wij eenmaal in de hemel zijn we Hem constant zullen toezingen. Alsof God daar op zit te wachten, de enige reden waarom God er naar verlangt dat wij ons op Hem richten is omdat Hij er wil zijn voor ons. Hij wil ons gebed beantwoorden, Hij wil doen wat wij van Hem vragen.

Zie hier wat er gebeurd, na alles begrepen te hebben zien ze opeens dat het werkelijk Jezus is die daar voor hen zit. Het dringt door, het is de waarheid, Jezus is opgestaan uit de dood, Hij heeft werkelijk de dood overwonnen. En dat is genoeg, nu hebben ze het begrepen. En dat is het verlangen van de Vader voor ons leven, dat wij ook doordrongen zijn van de waarheid.

En dan is het onze keuze dat we Hem gaan prijzen. Dan is het ons verlangen omdat we weten hoe goed God is voor ons. Aan Hem alle eer, want Hij is God almachtig, de God van ons leven. Dank U voor Uw heerlijk werk in ons leven.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.