De belijdenis van Jezus

Lukas 12

8 En Ik zeg u: Ieder die Mij belijden zal voor de mensen, die zal ook de Zoon des mensen belijden voor de engelen van God. 9 Maar wie Mij verloochenen zal voor de mensen, die zal verloochend worden voor de engelen van God. (Lukas 12:8-9)

De context van dit vers is dat Jezus hier spreekt tot de discipelen, Zijn volgelingen en dat Hij hen waarschuwt om altijd op God gericht te blijven. Het vrezen van God moet altijd in hun bewustzijn leven. Zo gauw ze mensen gaan vrezen zullen ze verkeerde beslissingen maken. Op het moment dat onze daden voortkomt uit wat andere mensen denken zullen we de verkeerde weg op gaan.

Maar als ons leven werkelijk bestaat uit het vrezen van God dan zullen we het evangelie omarmen met ons leven. Dan zullen we Jezus de Zoon van God erkennen in ons leven. En dat laatste is niet altijd zo vanzelfsprekend. De vraag die wij onszelf moeten stellen is wat wij zullen doen op het moment dat een pistool op ons gericht is met de vraag om Jezus te verloochenen?

En misschien is deze vraag een beetje ver van ons vandaan en kunnen we werkelijk niet bedenken wat we zouden doen. Dan deze vraag: ‘Weten ze op jouw werk of in jouw klas dat jij christen bent?’ Draai je er maar om heen, of sta je werkelijk met volle overtuiging voor Jezus? Vrezen we mensen of vrezen we God?

Jezus is hier heel duidelijk, op het moment dat we sterk staan in onze overtuiging voor Jezus, zal Hij ook sterk staan voor ons. Jezus zal voor de engelen van God verkondigen dat wij bij Hem horen. Maar op het moment dat wij niet sterk staan in de overtuiging van Jezus voor de mensen om ons heen en onze religie in onze broekzak stoppen, dan zal Jezus ook erkennen voor de engelen van God dat wij niet bij Hem horen.

Jezus spreekt over de engelen van God en het lijkt een rare uitspraak. Wij hebben niet zoveel met engelen, laat staan dat we een idee hebben van wat zij doen. Maar we kunnen het ook anders beschrijven, op het moment dat wij Jezus erkennen voor de mensen zal Jezus ons erkennen voor de engelen van God waardoor de hemel aan onze kant staat. Zoals Jezus weet dat als Hij de Vader vraagt om hulp, legioenen van engelen zullen komen om Hem bij te staan, mogen wij ook weten dat de hemel voor ons is.

Dit is geen simpele boodschap van Jezus. De hemel komt dan dichtbij, de geestelijke wereld wordt dan onderdeel van ons leven. De belijdenis van Jezus voor de engelen is essentieel voor ons leven. We moeten hier niet luchtig over doen, we moeten Jezus op het puntje van onze tong hebben, Hij moet alles zijn voor ons leven. We hebben de hemel nodig in ons leven.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.