Geniep

Lukas 12

2 Want er is niets bedekt wat niet geopenbaard zal worden, en er is niets verborgen wat niet bekend zal worden. 3 Daarom, al wat u in het duister gezegd hebt, zal in het licht gehoord worden en wat u in de binnenkamers in iemands oor gesproken hebt, zal op de daken gepredikt worden. (Lukas 12:2-3)

Zijn wij ons hier van bewust?

Natuurlijk zijn er die verassingen, het cadeau voor de kinderen dat we nog even geheim willen houden. En daar heeft Jezus het niet over, Jezus heeft het over die geheimen die niemand mag weten omdat we weten dat het niet goed is. Denk aan simpel roddelen, iets wat velen van ons toch elke keer weer doen. Even in het geheim slechte dingen zeggen over een ander.

Maar het gaat nog verder. Wat als we alleen zijn en we denken aan die persoon die we absoluut niet mogen. Er komen misschien verwensingen uit onze mond terwijl niemand dat hoort. Ook dat zal allemaal openbaar worden, er zullen geen geheimen zijn.

Zijn we ons hier van bewust?

De religieuze leiders gingen in het geniep plannen verzinnen om Jezus uit de weg te ruimen, maar het zal allemaal openbaar worden. Niemand zal iets verborgen kunnen houden. Het zal zelfs van de daken geschreeuwd worden, de waarheid zal naar boven komen.

En als we dit werkelijk weten, als dit werkelijk in ons bewustzijn leeft, dan zullen we anders gaan wandelen. Dan zal ons leven een open boek worden, ons leven zal in het licht van God zijn. Jezus waarschuwde de discipelen om niet te worden als de Farizeeën, ze moeten niet proberen om zichzelf een maatpak aan te meten zodat ze kunnen beïnvloeden hoe andere mensen over hen denken. Ze moeten gewoon oprecht zijn, zonder die geheimen, zonder een masker.

Want als wij in het geniep aan het roddelen zijn en een moment later lief tegen die persoon praten waar we net over aan het roddelen waren, zijn we hypocriet. Het wordt allemaal openbaar. En daarom moeten wij deze boodschap oppakken en er naar gaan leven. We moeten werkelijk een open boek worden.

We kunnen niets verborgen houden en daarom moeten we het ook niet proberen. We moeten oprecht mensen lief hebben. We moeten oprecht zijn in onze wandel. We houden onszelf voor de gek als we denken dat we in het geheim iemand anders kunnen zijn.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.