Verdeeldheid

Lukas 10

21 Wanneer een sterke gewapende man zijn woning bewaakt, is alles wat hij heeft veilig. 22 Maar als iemand die sterker is dan hij, op hem af komt en hem overwint, neemt hij hem zijn hele wapenrusting, waarop hij vertrouwde, af en verdeelt zijn buit. 23 Wie met Mij niet is, die is tegen Mij; wie met Mij niet verzamelt, die drijft uiteen. (Lukas 11:21-23)

De mensen hadden Jezus vergeleken met een vriend van de leugenaar, de overste van de demonen. Maar wat Jezus hier nu openbaart is een hele andere kant van het verhaal. Al die tijd was het inderdaad de leugenaar die het stokje in handen had. Maar nu is Jezus gekomen als diegene die sterker is, Jezus die de leugenaar alle macht ontneemt en daarom mensen van demonen kan bevrijden.

En daar voegt Jezus dan ook nog eens aan toe dat op het moment je niet voor mij bent, sta je eigenlijk aan de kant van de duivel. Dan ben je tegen mij, zoals de duivel tegen mij is. Dan ben je onrust aan het zaaien, zoals de duivel mensen uiteen aan het drijven is. Het is een harde boodschap, de eisen van de omstanders voor wonderen en het betwijfelen van Jezus macht betekent eigenlijk dat ze met de leugenaar onder één hoedje werken.

En dat is niet wat we willen. Er zijn wel enkele satankerken, maar voor de rest zijn er niet veel mensen die graag bij satan willen horen. En toch is het Jezus die hier heel duidelijk laat weten, dat als we niet voor Hem zijn, we toch echt bij het koninkrijk van de leugenaar horen.

Aan de ene kant is dit kritiek van Jezus naar de omstanders toe, aan de andere kant kunnen we hier de boodschap van hoop in lezen. Jezus is gekomen als de sterkere, die de zwakkere uitschakelt. Jezus is gekomen om te bevrijden om vrede te brengen. Laten we werkelijk met Jezus zijn, laten we werkelijk Zijn visie volgen die Hij heeft met deze wereld en met ons leven.

Als wij bezig zijn met verdeeldheid zaaien, als wij zoeken naar manieren om andere in diskrediet te brengen, dan zijn we niet bezig met waar Jezus mee bezig is. Als wij niet bezig zijn met het bidden, zoeken en kloppen in ons leven is de kans groot dat we niet dezelfde visie hebben die Jezus heeft.

Laten we opstaan en de kant kiezen van de sterke, de kant van de overwinnaar. Laten we bewust in Hem verder zoeken naar wat Zijn verlangen is. We hoeven niet onze eigen koninkrijkjes (denominaties, organisaties) te bouwen. Wat we moeten doen is bidden: ‘Laat Uw koninkrijk komen.’

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.