Waarom geneest God ons?

Lukas 8

51 Toen Hij in het huis gekomen was, liet Hij niemand binnenkomen dan Petrus, Jakobus, Johannes, en de vader en de moeder van het kind.  (Lukas 8:51)

Waarom geneest God eigenlijk? Vaak denken wij dat God ons wil bewijzen dat Hij machtig is, dat Hij zelfs in staat is ons te genezen. We horen soms getuigenissen van mensen die door God op een machtige wijze zijn genezen of verlost. Ze gaan de hele wereld over om elke keer weer te getuigen van wat God gedaan heeft in hun leven en hoe machtig Hij is. En natuurlijk is daar niets verkeerds mee, maar de gedachte dat God geneest zodat wij andere mensen kunnen vertellen wat Hij voor ons gedaan heeft is een gevaarlijke gedachte.

Hier zien we Jezus naar binnen gaan en anders dan bij Zijn preken laat Hij nu niemand toe. Alleen drie discipelen en de vader en moeder van het kind mogen mee naar binnen. Jezus wil geen pottenkijkers. Als Jezus graag de mensen had willen laten zien hoeveel macht Hij heeft of hoe groot God is in Zijn leven, dan had Hij alle mensen toegelaten. Maar dat is niet wat Hij wilde, Hij wilde alle aandacht geven aan degene die de aandacht nu toekomt.

Achter gesloten deuren wordt de macht van God openbaar. Achter gesloten deuren wordt duidelijk dat het Jezus om dit meisje en haar ouders te doen is. Het gaat er niet om dat Hij de credit krijgt, het gaat er om dat dit meisje weer wakker wordt en weer verenigd kan worden met haar ouders.

Gods liefde voor ons draait ook om ons. Gods liefde voor ons is er niet om iets te bewijzen het is er omdat Hij werkelijk van ons houdt. Natuurlijk mag ons antwoord zijn dat we iedereen vertellen wat God voor ons heeft gedaan, maar dat moeten we niet doen zodat we God terugbetalen voor Zijn genezing. Dat moeten we doen uit liefde voor Hem. Maar we moeten ons altijd blijven realiseren dat het Hem te doen was om onze genezing en niet om onze getuigenis.

Daarom moet een getuigenis ook niet draaien om de genezing zelf, maar om het hart van God dat achter de genezing zit. Jezus gaat hier naar binnen samen met de ouders. Jezus laat zien dat God werkelijk geeft om dit meisje en haar ouders. God is werkelijk met innerlijke ontferming bewogen. En vanuit die innerlijke ontferming raakt Hij het meisje aan.

God geneest omdat Hij van ons houdt.

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.