De kracht van God ervaren

Lukas 8

43 En een vrouw die al twaalf jaar bloedvloeiingen had en die al haar bezit aan dokters uitgegeven had, maar door niemand genezen had kunnen worden, 44 kwam van achteren naar Hem toe en raakte de zoom van Zijn bovenkleed aan; en onmiddellijk hield het vloeien van haar bloed op. 45 En Jezus zei: Wie is het die Mij heeft aangeraakt? Toen zij het allen ontkenden, zeiden Petrus en die bij hem waren: Meester, de menigte duwt tegen U aan en verdringt U, en U zegt: Wie is het die Mij aangeraakt heeft? 46 Jezus zei: Iemand heeft Mij aangeraakt, want Ik heb gemerkt dat er kracht van Mij uitgegaan is. (Lukas 8:43-46)

Als reformatorische christen kunnen we allergisch zijn voor emoties. Aanbiddingsavonden waarbij mensen vol overgave zingen en hun handen in de lucht steken zien we met argwaan aan. Want geloof mag vooral niet gebaseerd zijn op emoties, geloof is een vertrouwen dat we doen.

En dat is een hele sterke waarheid waaraan we vast moeten houden. Want inderdaad zijn er veel christenen die worden geleid door emoties en op het moment dat het allemaal niet zo goed voelt, glijdt het geloof mee af. Maar dat moet ons niet immuun maken voor emoties die God ons wel wil geven.

Emoties zijn slechts gevoelens, ervaringen. Emoties zijn onbetrouwbaar, makkelijk te manipuleren. Maar dat betekent niet dat God niet werkt met gevoelens. Ook ons lichaam kan het werk van God, de kracht van God of Zijn aanwezigheid ervaren. En dat zien we hier bij Jezus gebeuren. Jezus is vol van de Heilige Geest en wandelt in de kracht van God. En een vrouw raakt Hem in geloof aan. En Jezus voelt dat.

De discipelen zijn nog verbaasd, in deze drukte raakt iedereen elkaar toch aan, hoe kan Jezus nu zoiets raars zeggen? Dat komt omdat Jezus gevoeliger is voor de kracht van de Heilige Geest dan een natuurlijke ervaring. Jezus ervaart die kracht dagelijks, in gebed, in Zijn werk, Hij weet hoe het voelt. Zijn wij ook zo gevoelig?

Ons geloof is niet gebaseerd op gevoelens, maar dat betekent niet dat we onze gevoelens moeten uitzetten in ons leven in de kracht van Gods Geest. Want de Heilige Geest is een werkelijke kracht die we kunnen ervaren. De Heilige Geest is niet iets mysterieus, maar is een kracht die in ons leeft en ook effect heeft op onze gevoelens.

Geef de Heilige Geest ruimte in jouw leven, sta open voor een aanraking van God. Het is niet de bron van ons geloof, maar wel een effect van onze relatie met God.

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.