Compromissen

Johannes 18

29 Pilatus dan ging naar buiten, naar hen toe en zei: Welke aanklacht brengt u tegen deze Mens in? 30 Zij antwoordden en zeiden tegen hem: Als Deze geen misdadiger was, zouden wij Hem niet aan u overgeleverd hebben. 31 Pilatus dan zei tegen hen: Neemt u Hem en oordeel Hem volgens uw wet. De Joden dan zeiden tegen hem: Het is ons niet geoorloofd iemand te doden. (Johannes 18:29-31)

De dood, dat is alles waar ze voor willen gaan. De geestelijke leiders willen niets minder dan de dood van Jezus, daarom moeten ze wel deze weg gaan. Als ze het zelf hadden kunnen doen dan hadden ze het allang gedaan voor een nog goedkoper excuus. Nu moeten ze wel een goed excuus verzinnen.

Welke wet ze ook zouden gebruiken, die van hunzelf of die van de Romeinen, Jezus zou niet gestraft hoeven worden. En wij weten dit allemaal wel, maar ik vraag me steeds af hoe wij zouden reageren in die situatie. Als Jezus nu in onze kerk zou binnen wandelen, zouden we Hem accepteren in onze gemeente?

Waarom zouden wij nu denken dat we hier geen last van hebben? Hoe christelijk we ook denken te zijn, de duivel zit ons nog steeds op de hielen. Hij zal ons van alle kanten aanvallen zodat onze relatie met God wordt gedwarsboomd. Petrus dacht ook dat hij Jezus niet zou verlaten, toch deed hij het.

Nu kunnen we hier heel apathisch op reageren en het maar accepteren, of we kunnen er alles aan doen om dicht bij God te zijn. Natuurlijk waren de geestelijke leiders niet van de een op de andere dag tegen Jezus, het was er al heel lang geleden in geslopen.

Zo moeten wij heel dicht bij God blijven en verlangen naar Zijn heiligheid. Zo gauw we een beetje water bij de wijn doen komen er steeds meer redenen om compromissen te doen. Durf jij je eigen geloof tegen het licht van de Geest der Waarheid te houden? De enige reden om dat niet te doen is de angst om de fouten te zien.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.