Discriminatie

47 En Nathanaël zei tegen hem: Kan uit Nazareth iets goeds komen? Filippus zei tegen hem: Kom en zie. 48 Jezus zag Nathanaël naar Zich toe komen en zei over hem: Zie, werkelijk een Israëliet in wie geen bedrog is. (Johannes 1:47-48)

Blijkbaar stond Nazareth niet echt bekend als een goed dorp. Zeker niet op religieus niveau. Dit is geen discriminatie van Nathanaël, het gaat hier om de Messias waarover al eerder geschreven is. Toen de wijze mannen de ster hadden gevolgd, waren het de religieuze leiders die hen naar Bethlehem stuurde.

Nathanaël wist waar hij het over had, hij wilde niets dan de waarheid. Kritisch, zoekend, hij nam geen genoegen met simpele antwoorden, maar alleen met de waarheid. Het werk van God was nog niet klaar, er moest nog meer komen. Ook al zien we jaren niets van de hand van God dat betekend niet dat we de hoop opgeven, maar juist verlangen naar Gods antwoord.

Zo zou ik Nathanaël omschrijven en hij laat het er niet bij zitten, hij gaat om te zien waar Filippus het over heeft. Maar de ontmoeting met Jezus veranderd alles. Als Jezus hem ziet dan ziet Jezus een man die eerlijk is in zijn zoeken naar de waarheid. Nathanaël wordt gezien als een echte Israëliet, die het verwacht van God.

Dit is geen overdenking over Nathanaël, dit is een overdenking over wie wij zijn. Zijn wij echte volgelingen van Jezus? Leven wij echt voor Jezus en verwachten wij alles van Hem? Nemen wij de beloften van Jezus nog serieus? Zoeken wij de waarheid? Laten we als Nathanaël zijn en verlangen naar de komst van Jezus.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.