Zo serieus??

Markus 10:17-31

29 Jezus zei: ‘Ik verzeker jullie: iedereen die broers of zusters, moeder, vader of kinderen, huis of akkers heeft achtergelaten omwille van mij en het evangelie, (Mark 10:29) 

Moeten we het evangelie zo serieus nemen, is dit niet een beetje te radicaal? Moeten we echt alles opgeven voor Jezus. Er zijn al veel dominees geweest die hierover een relativering hebben gepreekt, maar wat wil Jezus nu echt zeggen?

In het gedeelte hiervoor hebben we gelezen dat de rijke jongeling bij Jezus kwam en dat Jezus hem vertelde dat hij alles wat hij had moest weggeven en Jezus moest volgen. Dat was teveel voor de jongeling, maar waarom was dit nu de eis om het koninkrijk van God binnen te kunnen gaan?

Wij zijn ver van God, we hebben ons eigen leven gecreeerd waar de wetten van de wereld gelden. Ook de joden in de tijd van Jezus, ook al hadden ze de wetten van Mozes die interpreteerde ze zodat het paste bij hun eigen leven. Hoe hebben wij ons leven vervormd zodat het ONS eigen leven is, zonder dat we God daarin toelaten?

30 zal het honderdvoudige ontvangen: in deze tijd broers en zusters, moeders en kinderen, huizen en akkers, al zal dat gepaard gaan met vervolging, en in de tijd die komt het eeuwige leven. (Markus 10:30)

In ons religieus denken mag dit niet onze motief zijn om Jezus te volgen. In onze schijnheiligheid zeggen we dat we Jezus niet egoistisch mogen volgen. Maar Jezus geeft het hier duidelijk aan als we alles loslaten dan zullen we beloond worden met een nieuw leven in het koninkrijk van God. En dat moet juist wel onze motief zijn.

We moeten juist verlangen naar dit nieuwe leven, we laten het oude leven los voor het betere nieuwe leven. Het leven waar we naar verlangen, het leven waar je dicht bij God kunt leven. Ja dit moet ons verlangen zijn, dit moet onze hoop zijn. Laat los het oude leven, neem Jezus serieus. Zoek niet meer naar een excuus om nog vast te houden aan dit leven maar geef gewoon alles op!

This entry was posted in 41 Markus. Bookmark the permalink.