De Aanwezigheid van God

Openbaring 2:1-7

20 Dit is de betekenis van de zeven sterren die je in mijn rechterhand zag en van de zeven gouden lampenstandaards: de zeven sterren zijn de engelen van de zeven gemeenten, en de zeven standaards zijn de zeven gemeenten zelf. (Openbaring 1:20)

Jezus spreekt hier tot de gemeente van Efeze. Hij beoordeelt het dus niet op individueel niveau maar op gemeentelijk niveau. Dit zien we ook met het volk van Israel, ze worden als een geheel gezien, en daar worden ze op afgerekent. Het is dus meer dan alleen ons persoonlijk geloof.

Als we christen worden dan worden onderdeel van het lichaam van Jezus. In het bijbelboek 1 Korinthe wordt dat mooi uitgelegd. Jezus is het hoofd en wij zijn Zijn ledematen hier op aarde. Jezus is naar de hemel gegaan maar ondanks dat leeft Hij in ons door Zijn Heilige Geest. En zijn wij Zijn daden hier op aarde, Jezus’ werk gaat door, door ons.

Wij zijn nu dus het beeld van Christus, wij moeten Jezus’ “imago” uitdragen. Daarom is het voor Jezus van belang wat voor een imago wij als kerk uitdragen.

Maar dit heb ik tegen u: u hebt de liefde van weleer opgegeven. Bedenk van welke hoogte u gevallen bent. Breek met het leven dat u nu leidt en doe weer als vroeger. Anders kom ik naar u toe en neem ik, als u geen berouw toont, uw lampenstandaard van zijn plaats. (Openbaring 2:4)

En het imago van Efeze was niet goed genoeg meer. Ze hebben wel veel positieve dingen, dat ze de zonden buiten de kerk willen houden en dat ze de leer zuiver willen houden. En Jezus geeft daar complimenten over, maar een ding is genoeg om de kandelaar weg te halen. Met andere woorden, een ding is genoeg om hen geen kerk meer te laten zijn van Jezus.

En dat ene punt is dat Jezus niet meer op nummer 1 staat, Jezus is niet alles meer van de gemeente in Efeze. De eerste liefde is weggegaan, net als in zoveel aardse relaties. Het versloft. Dit is voor Jezus genoeg om Zijn kandelaar weg te halen, om er niet te zijn met Zijn aanwezigheid. Omdat Hij niet wil dat Zijn imago vertroebeld.

Als we dit nu vergelijken met de kerk van vandaag, dan vraag ik me af of Jezus nog een lampenstandaard in onze kerk heeft staan? Wil Jezus wel Zijn imago aan onze kerk geven? Zijn wij werkelijk nog het lichaam van Christus? Vergeleken met Efeze denk ik dat wij een stuk verder weg zijn. Wij hebben niet die eerste liefde meer in ons leven.

De gemeente is er om gezellig te doen en plezier te hebben, een leuke club van mensen die er dezelfde mening op na houden. Maar nemen wij Jezus nog serieus, willen wij werkelijk Jezus hier op aarde zijn. Er moet niets veranderd zijn sinds de apostolische tijd. Sommige denken dat die periode is afgelopen. Maar dat is verre van waar, wij moeten juist in deze periode leven zodat Jezus werkelijk alle glorie en eer zal ontvangen.

This entry was posted in 66 Openbaring. Bookmark the permalink.