David in een vleselijke wereld

“2 Saul nam David vanaf die dag bij zich en liet hem niet meer teruggaan naar zijn ouderlijk huis. En Jonatan, die David zo lief had als zijn eigen leven, sloot vriendschap met hem:” (1 Samuel 18:2,3)

David was succesvol, de mensen zagen dat God met hem was. En dat maakte David populair onder de mensen, hij was geliefd. Maar realiseer je, succes is niet hetzelfde als populariteit. Goddelijk succes heeft niets te maken met de populariteit onder mensen en dat kunnen we hier zien.

Zoals we voorheen hebben gezien was Israel ver van God, ze hadden geen verlangen om het koningschap bij God te houden. Nee, ze vroegen om een menselijke koning. En God gaf die in Zijn boosheid in Saul. Ook Saul was een vleselijke koning met hetzelfde hart als de rest van de wereld. Trots.

En zo moeten we ook de volgende lofzang zien:

” Opgetogen zongen ze: ‘Saul versloeg ze bij duizenden, David bij tienduizenden.’” (1 Samuel 18:7)

Dit is niet iets om trots op te zijn, die zijn vleselijke, wereldse liederen waarin mensen worden verheven. En dit bedoel ik niet religieus maar dit is het hart van de wereld. De wereld draait om onze status om wie beter is en wie slechter. En ook in de kerk kijken we zoveel naar elkaar en verheven we de ene persoon boven de ander, de ene predikant boven de ander.

Dit zijn gedachten waar God helemaal niets mee te maken heeft. Het is geen onderdeel van Zijn koninkrijk. En we kunnen niet lezen dat het wat doet met David. Want dat is het gevaar van Goddelijk succes, dat de populariteit wat met ons doet. We moeten altijd alle eer aan God geven. Niet op een religieuze manier, maar weten dat wij niets zijn en alles in Zijn kracht is gedaan.

Maar als we het hart van de wereld hebben (lees 1 Johannes 2:15-17) dan doet dit wat met ons. Dan trekken we de eer naar ons toe en zien we dat we op handen worden gedragen. En we kunnen het zien in Saul, hij was hierdoor wel van zijn stuk gebracht. Hij had het hart van de wereld in zich en daarom deed de afbraak van zijn populariteit hem veel.

Saul begon David te haten om zijn succes in God. Saul was onderdeel van deze wereld waar deze lofzang werd gezongen. Laten we niet zo zijn, laten we nederig zijn en alle eer aan God geven. Want dan worden we niet van ons stuk gebracht als we opeens niet meer populair zijn. Kom laat alles in Hem zijn!

This entry was posted in 09 1 Samuel. Bookmark the permalink.