Bang voor Fanatisme

Lukas 14:25-35

Is er een reden om bang te zijn voor fanatisme of extremisme onder christenen? Aan de ene kant wel maar aan de andere kant niet. Extremisme is het helemaal gaan voor iets. Je staat er helemaal achter en je wilt dit helemaal waarmaken in je leven. De meeste mensen in de wereld zijn gematigd en komen niet uit voor iets extreems.

De uitwerking van extremisme heeft dus niets te maken met extremisme opzich. Extremisme is het hart om ergens helemaal voor te gaan. Maar de uitwerking er van is gebaseerd op de achterliggende boodschap. Als de boodschap de juiste boodschap is dan zal de extremist een juist leven hebben.

We zijn bang geworden voor extremisme omdat het nogal eens verkeerd uitpakt. De boodschap is verkeerd, ook onder christenen. Veel christenen zijn huiverig geworden voor extremisme onder christenen. Maar als we in het bijbelgedeelte van vandaag lezen dan lezen we dat Jezus extremisme van ons vraagt.

Jezus vraagt alles van ons, dat wij ons hele leven voor Hem inzetten, dat wij Hem volgen in alles. Extremisme is niet slecht het is het leven dat we als christenen moeten hebben in het volgen van Jezus. Niet in het volgen van onze eigen mooie dogma’s maar in het dragen van ons eigen kruis dat we in dit leven mogen dragen.

Jezus vraagt van ons dat Hij belangrijker is dan wat dan ook in ons leven. Dat we bereidt zijn onze meningen, ons genot, onze rijkdom naast ons neer te leggen en Hem te volgen. En zo moeten we in het leven staan, en daar moeten we bewust voor kiezen. Een lauw leven heeft Jezus niets aan, Hij heeft liever dat we koud zijn dan lauw.

Bedenk zelf wat je wilt, zoals Jezus zegt, we moeten bewust zijn van de kosten van dit verhaal. Maar dan moeten we ook echt een keuze maken. Durven we alles op te geven voor Jezus, durven we ons leven in Zijn handen te leggen. Een lauw leven is slechts lauw, niet lekker meer. Maar een leven in vlam vuur voor Jezus.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.