Jezus serieus nemen

Matheus 25:1-13
In de evangelien wordt vaak het woord ‘Voorwaar’ gebruikt. Jezus zegt dit denk ik als Hij er extra kracht aan wil geven. “Voorwaar ik zeg jullie….” Dan is er geen twijfel mogelijk, de woorden die Hij spreekt moeten we serieus nemen. Jezus’ woorden zijn de waarheid en er kan niets aan afgedaan worden.

Als we kijken naar de gelijkenis die Jezus hier verteld, dan kan ik me die herinneren van de zondagschool. Maar deze gelijkenis is een vrij zwart-witte gelijkenis. Er worden twee situaties geschetst, of je leeft als de ene, of je leeft als de andere. En er is geen grijs gebied.

Wij leven nu in deze tijd die hier wordt geschetst, wij verwachten de Bruidegom dat Hij terug komt. Deze gelijkenis geldt voor ons, wij moeten ons hiermee verifieren, wij moeten ons staven aan deze gelijkenis. Het serieus nemen.

Er worden twee groepen geschetst, de wijze en de dwaze maagden. Ze wachten alle twee op de komst van de Bruidegom. De wijze dames hebben hun leven zo ingesteld dat ze altijd klaar zijn voor de komst van de bruidegom. Ze weten niet wanneer het gebeurd maar ze zijn er klaar voor. De dwaze maagden zijn er niet altijd klaar voor en ze moeten snel hun leven weer op orde zien te maken als het moment daar is dat de bruidegom komt.

En het grote verschil, de wijze zijn op tijd maar de dwaze zijn te laat. Hoe serieus nemen we dit? Waar ligt onze investering, hebben we die op de aarde of is onze investering in het hemelse? Het geloof is niet iets dat we er een beetje bij doen en we zien wel. Jezus waarschuwt ons dat we het serieus nemen en dat Hij de eerste plaats krijgt in ons leven. Investeer dagelijks in je geestelijk leven. Investeer constant in de dingen van God.

Een half zacht christelijk leventje redt het echt niet ook al hopen we het diep van binnen. We denken dat ons leven wel net genoeg is om hier lekker te kunnen genieten (wat je genieten noemt??) en toch naar de hemel te gaan. Neem Jezus serieus, zie Hem niet als een dwaas.

Ik wil je uitdagen alle woorden van Jezus serieus te nemen. Lees het niet met een korrel zout, maar neem ze serieus. En leef er serieus naar.

This entry was posted in 40 Matheus. Bookmark the permalink.