Niets snappen van het kruis

Psalm 51

6 Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd,
ik heb gedaan wat kwaad is in Uw ogen,
zodat U rechtvaardig bent wanneer U rechtspreekt
en rein bent wanneer U oordeelt.
(Psalm 51:6)

“Je hebt gelijk”, zijn ook hele moeilijke woorden om uit te spreken. Dit is een van de grootste redenen dat de wereld God niet wil erkennen. Want daarmee moeten ze erkennen dat God gelijk heeft en wij vaak niet.

Het vrezen van God is het begin van alle wijsheid en hier kunnen we zien hoe dat werkt. David die het even niet meer weet, die alleen maar begrijpt dat hij het fout heeft gedaan. Daardoor weet hij dat in God de waarheid en het gerecht is. Hij kan het fout hebben, maar God heeft de waarheid. En die houding is wat ons naar het kruis brengt.

Want we begrijpen het niet hoe graag we het ook willen uitleggen aan collega’s en vrienden Waarom doet God het op deze manier, waarom moet daar nu een kruis zijn waar Zijn Zoon bloed geeft voor onze zonden? Maar het gaat er niet om dat we het helemaal leren doorgronden, dat is niet het geloof dat we nodig hebben. Hoe moeilijk het ook is, het enige dat we hoeven te doen is zeggen dat God gelijk heeft.

Niet om Hem te vriend te houden, maar omdat Hij God is. En dat sloeg in als een boom toen die God Zijn profeet naar David stuurde. David was misschien een beetje naast zijn schoenen gaan lopen, hij was tenslotte de koning, maar God hield hem weer een spiegel voor. Toen wist David weer zijn plek, toen herinnerde hij dat hij zijn God moet blijven vrezen onder alle omstandigheden.

En daarom spreek David hier over de God die rechtvaardig is, die rein is wanneer hij oordeelt. Want Nathan kwam niet in eigen naam, maar in naam van God, de God die boven alles is, de God die rein is. En als wij God vrezen, mogen wij hetzelfde ervaren. Mogen wij het kruis omarmen, al snappen we er helemaal niets van. God is rechtvaardig in wat Hij doet, daar mogen we op vertrouwen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.