Tevrede?

1 Timotheus 5

6 Maar de godsvrucht is inderdaad een bron van grote winst, vergezeld van tevredenheid. 7 Want wij hebben niets de wereld ingedragen, het is duidelijk dat wij ook niets daaruit kunnen wegdragen. 8 Als wij echter voedsel en kleding hebben, zullen wij daarmee tevreden zijn. (1 Timotheus 6:6-8)

Een centraal woord in deze paar verzen is het woord tevreden en dat is een moeilijk woord voor velen van ons. Wij zijn verwend, we zijn gewend onze zin door te drijven. We zijn opgevoed om hard te vechten voor wat we willen. En tot zekere hoogte is dat niet eens zo erg, maar op het moment dat we altijd ontevreden zijn gaat het fout.

De maatstaf is als volgt, als we alleen tevreden kunnen zijn als de situatie is zoals we het willen, gaat het fout. Tevredenheid moet niet puur afhankelijk zijn van signalen van buitenaf. Tevredenheid zit in ons hart. We hebben dan vrede met welke situatie dan ook.

Dit is een eigenschap waar we werkelijk aan moeten werken. De hele luxe samenleving heeft ons geleerd om niet tevreden te zijn. Denk aan al die reclames die voorbij komen, het leert ons om maar niet tevreden te zijn met wat we hebben. Altijd moet er weer wat anders in ons leven komen om ons tevreden te maken. Hier moeten we tegen vechten, want ook al is er niets verkeerds met zegeningen, tevredenheid begint op het moment dat we niets hebben.

Zoek in jouw leven naar de weg die tevredenheid brengt. Overtuig jezelf er van dat God met jouw is en voor je zorgt. Hij is er elke dag weer om jouw leven te voorzien van alles wat je nodig hebt. En als dat soms even heel weinig lijkt te zijn dan kunnen we daarin berusten. Want God is voor ons en niet tegen ons.

Tevredenheid begint bij jezelf en niet bij het eindresultaat. Tevredenheid is een berusting in God. Tevredenheid is een godsvrucht omdat we werkelijk het geloof hebben dat God met ons is. Tevreden?

This entry was posted in 54 1 Timotheus. Bookmark the permalink.