Ziekte

2 Koningen 5:1-17

Naäman, de bevelhebber van het Aramese leger, stond bij zijn koning in hoog aanzien en werd zeer door hem gewaardeerd, want de HEER had hem voor Aram een grote overwinning laten behalen. Maar deze grote krijgsman leed aan huidvraat. (2 Koningen 5:1)

Ziekte vind ik maar niets, maar toch zie ik ziekte als de liefde van God. Dat klinkt misschien vreemd, zeker als we denken dat ziekte van de duivel komt. Maar ziekte is gekomen met de zondeval. De boom des levens is niet meer onze bron.

Voorheen was ik het niet eens met de reformatorische kijk op ziekte. Een berusting waar ik me niet in kon vinden. ‘God heeft het in de hand.’ Maar voor mij hoorde ziekte niet  bij God laat staan dat we er ons in berusten. De gedachte dat we nu eenmaal in een vervallen wereld leven is voor mij een gedachtte van ongeloof.

Nu wil ik een vraag stellen over het leven van Naaman. Zou hij God ooit gevonden hebben als hij niet ziek was geweest? Vaak schrijven we het wonder toe aan het meisje dat voor hem werkte, maar in de eerste plaats moest hij wel ziek zijn anders was het meisje nooit op het idee gekomen.

Zij zei tegen haar meesteres: ‘Ach, kon mijn meester maar eens naar de profeet in Samaria gaan, die zou hem wel genezen.’ (2 Koningen 5:3)

Wat een liefde van God dat Hij Naaman ziek liet worden. Wat een liefde had de Vader voor hem dat hij Naaman naar zich toe wilde trekken. Het was de ziekte die hem eigenlijk dwong. En het was de genezing die Hem de liefde van God liet zien. En Naaman geeft zijn hele leven aan God na de genezing.

Ik verzeker u dat ik nooit meer offers zal brengen aan andere goden dan de HEER. (2 Koningen 5:17c)

‘God heeft het in de hand.’ Deze uitspraak kan ik nu voluit beamen. Maar voor mij is het geen uitspraak van berusting. God heeft het in de hand maar met een reden om ons naar zich toe te trekken. Als wij ziek zijn moet het maar een ding met ons doen, verlangen naar God toe te gaan en van Hem genezing verlangen.

Als we berusten in ziekte komen wij niet op de plek waar God ons wil hebben. Maar als we weten dat God dicht bij Hem wil hebben dan moet ziekte ons alleen maar realiseren hoeveel God van ons houdt. En antwoorden.

This entry was posted in 12 2 Koningen. Bookmark the permalink.