De Waarheid

Johannes 8:31-41

Nathanael komt naar Jezus en Jezus ziet in hem een puur hart. Een hart dat verlangt naar de waarheid. God ziet de man uit Ethiopie en Hij ziet het hart en weet dat hij de waarheid wil. Daarom stuurt hij Fillipus. De Bereanen in het boek handelingen, ze doorzochten de woorden van God. Ze wilden de waarheid.

Jezus zegt: “Als je naar mijn onderwijs hoort dan volg je mij echt. En dan ken je de waarheid en dan ben je werkelijk vrij.” Jezus spreekt in dit gedeelte vooral tot de leiders van Israel. Zij hebben een waarheid ontwikkeld dat een leugen is. Het is gevormd door de duivel en het is een last. Ze hebben religie ontwikkeld dat gebasseerd is op leugens.

Al is het maar een kleine leugen het is verwoestend voor het geloof. Zo gauw er een leugen is waarop we ons leven bouwen begeven we ons op glad ijs. Dit is voor mij een reden om naar de waarheid te verlangen en te bidden. Net als een Nathanael. Hij zocht niet naar de kennis van Zijn tijd, Hij zocht naar de waarheid. De waarheid van de Messias.

We moeten ons afvragen waar zoeken we naar? Of zoeken we wel? Misschien hebben we gewoon de waarheid aangenomen zoals het ons is voor gehouden. Misschien is het een theorie voor ons. Maar is het de waarheid? En de manier om het je af te vragen: BEN IK VRIJ?

Ben je vrij? Niet vrij om te doen wat zonden is, dat is geen vrijheid, dan ben je een slaaf van de zonden. Ben je vrij? Vrij van de leugens van negativiteit, of ongeloof? Als we in de vrijheid leven dan mogen we geloven. Als we in vrijheid dan heeft de Geest de vrije ruimte om de vruchten in ons te laten groeien.

Verlang naar de waarheid, bid voor de waarheid, zoek de waarheid. En God zal antwoorden. Hij wil onze vader zijn, Hij wil in ons de waarheid laten groeien. Zijn kracht door ons laten leven. Lees bijvoorbeeld de evangelieen door, zodat het onderwijs Jezus door mag dringen tot je hart.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.