Vermogen

Psalm 62

11 Vertrouw niet op onderdrukking,
stel geen ijdele hoop op roof.
Als het vermogen toeneemt,
zet er het hart niet op.
(Psalm 62:11)

Er zijn heel veel manieren om voor jezelf een betere positie te krijgen in dit leven. Het lijkt er op dat iedereen hier mee bezig is of men nu arm is of rijk. En op zich is dit helemaal niet verkeerd, hard werken om het leven beter te maken is helemaal niet erg. Het tweede helft van dit vers geeft wel aan dat we daar voorzichtig mee moeten zijn.

Want dat is het gevaar, hard werken en je hart er op zetten. Want in hoeverre is dit het doel in ons leven? Want hoe meer wij ons hart hierop zetten hoe erger onze motivatie wordt. Want dan wordt roof en onderdrukking helemaal niet ongewoon.

Kijk uit wat je doel in het leven is, wees voorzichtig in je verlangens, ze bedriegen zo snel. De grens is zo snel verzet. Je hart moet niet verlangen naar wat je wil hebben, wat je wil bereiken, het hart moet verlangen naar de aanwezigheid van God. En in die aanwezigheid mag je hard werken, maar wel eerlijk.

En in welke fase van je leven je ook zit, bescherm jezelf tegen dit gevaar. Maar keuzes die soms tegen dit gevaar ingaan. Denk aan giften geven aan mensen die het echt nodig hebben zonder een organisatie er tussen. Mensen in je omgeving die door een moeilijke tijd gaan, zonder dat ook maar iemand het hoeft te weten. Zet je hart niet op dit leven, maar op het koninkrijk van God.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.