Schuldgevoel?

Psalm 51

10 Doe mij vreugde en blijdschap horen;
laat de beenderen zich verheugen die U verbrijzeld hebt.
(Psalm 51:10)

Wanneer is het de laatste keer dat jij je slecht voelde over de zonde die je beging? Er zijn nog maar weinig christenen die zich echt slecht voelen over verkeerde daden. We hebben onszelf er van overtuigd dat het niet meer hoeft omdat we daar het kruis van Jezus hebben. Maar dan begrijpen we nog steeds niet de impact van de zonde in ons leven. Die impact is echt niet veranderd na het kruis van Jezus.

Want waarom is David hier zo triest? Waarom verlangt hij weer naar vreugde en blijdschap in zijn leven? Omdat hij zich realiseerde dat de zonde die hij beging tussen God en hem in kwam te staan. De zonde brak iets in zijn relatie met God en daardoor is hij elke vorm van vreugde kwijt. En dat is waar het bij ons fout gaat, wij mogen ons niet slecht voelen over zonden omdat het schuldgevoel niet bij het kruis hoort. David voelt zich wel slecht omdat hij weet dat er iets tussen God en hem instaat.

En dat laatste is nog steeds op ons van toepassing. Natuurlijk is daar het kruis, natuurlijk mogen wij vrijmoedig voor de troon van God komen. Maar niet omdat we ons niet meer schuldig voelen, maar omdat we ons bewust zijn van onze zonde en het kruis waardoor wij weer bij God mogen komen. En elke keer als we in de fout gaan moeten we dat erkennen, moeten we weer dezelfde weg nemen.

Zonde brengt ook na het kruis nog steeds vertroebeling in onze relatie met God. Daarom moeten elke keer weer onze voeten gewassen worden door Jezus. Elke keer mogen we weten dat God ons wil reinigen om ons bij Hem te brengen. Zonde moet ons ook na het kruis nog steeds verdrietig maken. Want het doet God nog steeds pijn. Vergeet je schuldgevoel, daar gaat het niet om, het gaat om de relatie die jij met de Vader hebt.

We moeten komen op het punt dat het leven met de Vader alles is waar we naar verlangen. Samen met Hem wandelen, in Zijn aanwezigheid. En elke keer als daar iets tussen komt moeten we niet anders willen dan weer terugkomen in Zijn aanwezigheid, door het kruis van Jezus.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.