Progressie

Psalm 42

3 Mijn ziel dorst naar God,
naar de levende God.
Wanneer zal ik binnengaan
om voor Gods aangezicht te verschijnen?
(Psalm 42:3)

Als je zou mogen kiezen, een avond voor de tv of met vrienden lekker uit of een ochtend naar de kerk. Als we eerlijk zijn dan zijn er wel leukere dingen dan naar de kerk gaan. Het probleem hier is dat we eigenlijk alles dat met het christendom verbinden te maken heeft met het naar de kerk gaan of andere kerkelijke activiteiten. Terwijl de meeste van de kerkelijke activiteiten gemaakt zijn door mensen.

En dan wordt het snel saai. Als we het voorbeeld van de televisie nemen dan veranderd dat ook heel snel, mensen zijn snel uitgekeken op hetzelfde recept. Er moet progressie inzitten en dat is iets menselijks, sterker nog, het is iets goddelijks. Waarom maken wij dan diensten en activiteiten die altijd hetzelfde zijn? Gaat het dan om traditie, gaat het om het idee dat zoals wij het nu doen de juiste manier is?

De bijbel staat vol met voorbeelden waarin God wil groeien, waarin God progressie wil in ons leven. Maar als we als kerk een traditie aanbieden zal dat niet een voldaan leven geven. Niet omdat we op zoek zijn naar uitdaging, maar omdat we op zoek zijn naar het nieuwe in God. God heeft de traditie niet geschapen, dat doen wij mensen en als wij daar zoveel waarde aan hechten staat het een groei in God zelf in de weg.

Het gaat niet om de nieuwste manier van muziek, het gaat niet om activiteiten die aantrekkelijker zijn, het gaat om het zoeken naar het nieuwe in het koninkrijk van God. Daar zit het leven, daar zit de kracht. Maar als wij blijven vasthouden aan tradities zal dat echt het verlangen dat hier wordt beschreven in de weg staan.

Mensen moeten niet verlangen naar een traditie, ze moeten verlangen naar God zelf. En dan maakt het niet uit hoe we dat doen, de kerk is de plek waar mensen dat moeten vinden. Wij zijn de kerk, wij zijn de plek waar mensen mogen komen om God te ontmoeten. Dat kan bij jou thuis, dat kan in de supermarkt, het kan overal waar jij bent. Jouw leven moet mensen aantrekken, een leven dat progressief is, van glorie naar glorie.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.