Gek doen

Psalm 26

6 Ik was mijn handen in onschuld;
ik ga rondom Uw altaar, HEERE,
7 om een loflied te doen horen
en al Uw wonderen te vertellen.
8 HEERE, ik heb lief het huis waar U woont
en de tabernakel, de woonplaats van Uw eer.
(Psalm 26:6-8)

Luther ging met zijn blote knieën de trap op omdat hij zich schuldig voelde, hij wilde vergeving ervaren en deed er alles voor om dat te bereiken. En wij als calvinisten vinden het maar raar, want wij weten wat Luther zich toen ook realiseerde dat de vergeving van zonden alleen komt door geloof in de genade van God. En daarom hebben wij elke manier van ritueel of praktijken waarin we God lijken te zoeken afgeschreven. Doe maar normaal dan doen je al gek genoeg.

En daarom klinkt het erg vreemd in onze oren om David hier om het altaar te zien dansen. Zie hem daar wandelen en zingen alsof dat ook maar enig effect heeft op God. En misschien zul je zeggen dat je zo echt niet over David zou praten, maar het is helaas wel hoe de kerk praat over die gekke christenen die net even wat verder gaan. Als Luther nu had geleefd zou hij ook verketterd worden om zijn manier van geloven.

Denk je echt dat God vreemd opkijkt om mensen die een stap verder gaan, die hongerig zijn naar Hem. Misschien was het niet de juiste manier zoals Luther daar op zijn blote knieën de trap op wandelde, maar het was God wel duidelijk dat Luther meer wilde. En Luther kreeg ook het antwoord, vergeet de politiek correcte manier van geloven in de kerk. Die bestaat niet, er is maar 1 weg en dat is hongerig zijn voor God, zoeken naar het Koninkrijk van God.

Liever voor gek worden aangezien dan dat we lauw zijn in onze zoektocht naar een geestelijk leven. David was gek van God, hij wilde niets liever dan meer van God ontvangen in zijn leven. Hij deed er alles aan om Gods aandacht te trekken. Een schoon leven, een wandel waarin God centraal staat. En dat moeten wij ook zoeken in ons leven, wees een beetje gek, doe wat rare dingen, laat je niet tegenhouden in je honger naar meer van God.

Wees op de juiste plek, zoek God elke dag van je leven. Deel je dag zo in dat God de centrale plek heeft. Laat je verlangens gevoed worden met maar 1 ding, Gods liefde. Dan zul je net als David kunnen zeggen dat je het liefst met God wil wandelen. En niet uit trots, niet uit eigen rechtvaardigheid, maar uit een diep verlangen naar God alleen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.