Jezus aan het kruis, ons voorbeeld

Psalm 22

17 Want honden hebben mij omsingeld,
een horde kwaaddoeners heeft mij omgeven;
zij hebben mijn handen en mijn voeten doorboord.
18 Al mijn beenderen zou ik kunnen tellen;
en zij, zij zien het aan, zij kijken naar mij.
19 Zij verdelen mijn kleding onder elkaar
en werpen het lot om mijn gewaad.
(Psalm 22:17-19)

We kunnen natuurlijk heel duidelijk zien dat dit over Jezus gaat. De beschrijving is wel heel erg precies over wat er aan het kruis gebeurde. Die hele nacht voor dat Jezus aan het kruis hing was 1 grote hetze tegen Jezus. Mensen die als een kip zonder kop dingen begonnen te schreeuwen, leiders die maar 1 ding wilden en dat is Jezus uit de weg ruimen.

En dat is wat David hier bezingt, als honden die Jezus omsingelden werd Jezus gearresteerd. Jezus die werd gegeseld waardoor Zijn botten zichtbaar werden. Zijn handen en voeten werden doorboord en iedereen stond er naar te kijken. Misschien niet echt een loflied dat we graag bezingen, dan liever een loflied over succes in het leven.

Maar als we de lijn van de vorige overdenking doortrekken dan zien we dit vanuit een heel ander perspectief. Jezus is ons voorgegaan en wij moeten Hem daarin volgen. En dit was de weg die Hij ging en de meeste van de discipelen overkwamen precies hetzelfde. Ze werden vervolgd, niet omdat ze toevallige in een vijandige omgeving waren, maar omdat het koninkrijk van God in vijandschap is met het koninkrijk van deze wereld.

Deze wereld staat haaks op de werken van God. En alleen als wij water bij de wijn doen kunnen wij in vrede met deze wereld wandelen. Maar als wij vast blijven houden aan ons vertrouwen in de schepper van hemel en aarde zullen we nooit worden geaccepteerd door deze wereld. Niet omdat we dat zo graag willen, dat we plezier in de vijandschap, maar omdat de wereld het simpelweg niet kan accepteren.

En de wereld is echt niet alleen buiten de kerk, juist binnen de kerk zal er grote vervolging zijn van de mensen die Jezus oprecht willen dienen. Want ook in de tijd van Jezus waren het de religieuze leiders die Jezus naar het kruis brachten. Probeer het, probeer in jouw leven Jezus oprecht te volgen en je zult deze verzen nog beter begrijpen. Je zult zien wat de wereld met ons wil doen als we het koninkrijk van God echt willen zoeken.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.