Praktisch leven

1 Timotheus 4

14 Veronachtzaam de genadegave niet die in u is en die u gegeven is door profetie, met handoplegging door de raad van ouderlingen. 15 Overdenk deze dingen, leef erin, opdat uw vorderingen op elk gebied openbaar worden. 16 Geef acht op uzelf en op de leer. Volhard daarin. Want wanneer u dat doet, zult u zowel uzelf behouden als hen die u horen. (1 Timotheus 4:14-16)

Een van de belangrijkste boodschappen die Jezus had voor de 7 gemeenten, beschreven in het bijbelboek Openbaring, is het volharden. Het is en blijft een strijd waarin we moeten vasthouden tot het einde. Ook Paulus geeft hier hetzelfde advies aan Timotheus, het zijn allemaal opdrachten van Paulus zodat Timotheus niet van het pad afraakt.

De opdracht om te overdenken, de opdracht om te leven in deze dingen, de opdracht om acht te nemen op hemzelf, de opdracht om te volharden. Allemaal acties waarin we heel bewust bezig zijn met het evangelie in ons leven. Dit is geen kinderspel waarin we in een snoepwinkel staan en zelf mogen kiezen wat we willen of niet. Dit is van eeuwig levensbelang.

Sterker nog dit is zelfs van belang voor degene die naar Timotheus luisteren. Want als Timotheus hier in volhardt dan zullen de mensen die naar hem luisteren ook volharden. Voor een leider is het niet alleen belangrijk voor hemzelf maar ook voor al die mensen om hem heen. Zijn wij ons daar wel van bewust, nemen wij het geloof niet een beetje te makkelijk?

Het geloof is een actief leven waarin God centraal staat. Het evangelie is dan de leidraad die ons leven bepaald. Niet als een wet, maar als een levende kracht die ons leven maakt zoals dat van Jezus. Denk hierover na, leef erin, zodat het zichtbaar wordt in ons leven. En dat is de boodschap van Paulus aan Timotheus, laat je wapenrusting niet zakken, die luxe hebben we niet.

Het is tijd dat de kerk zo gaat leven zoals Paulus hier beschrijft. Dan zou onze week er heel anders uitzien, dan zijn we elke dag bezig om te blijven groeien in het geloof. Dan zijn we werkelijk een licht in de wereld waar mensen van zullen zeggen: God is met hen.

This entry was posted in 54 1 Timotheus. Bookmark the permalink.